Vrouwen in Groningen en Drenthe die in een ziekenhuis willen bevallen, worden vaker doorverwezen naar een ander ziekenhuis dan waar hun eerste keuze naar uitgaat. Dit komt door personeelstekorten en volle geboortekamers. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.
Dit probleem speelt al langer in Nederland. Eerder was al duidelijk dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan in verloskamers door personeelstekorten. De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) trok hierover aan de bel bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Hoewel de problemen in het noorden niet zo erg zijn als in het westen, zeggen verloskundigen dat ook hier vaker naar een ander ziekenhuis, bijvoorbeeld in een andere stad, moet worden uitgeweken.
Bevallen in ander ziekenhuis door drukte op afdelingen
De KNOV geeft aan dat "de drukte in de ziekenhuizen steeds vaker leidt tot tekortkomingen in de zorg bij bevallingen". Zij sporen verloskundigen aan om misstanden bij bevallingen te melden zodat ze een beter beeld krijgen van de omvang van het probleem. In het hele land raken afdelingen verloskunde overvol.
Oorzaken toename bevallingen in ander ziekenhuis
Dat dit probleem in het noorden nu ook groter wordt, heeft te maken met een aantal factoren. Vrouwen kiezen steeds vaker voor een bevalling in het ziekenhuis en er is door personeelstekorten een gebrek aan beschikbare verloskamers. Saskia van Barneveld van Fiere Verloskundigen, aangesloten bij de Martini Geboortegroep, zegt: "Bovendien is geboortezorg nu eenmaal de minst planbare zorg. Je hebt per definitie soms te maken met een piek aan bevallingen." Het Martiniziekenhuis verwees vorig jaar slechts 1,7 procent van de vrouwen naar een ander ziekenhuis. Percentages van andere ziekenhuizen zijn niet beschikbaar maar alle ziekenhuizen geven aan altijd open te zijn voor spoedgevallen.
Sluiting verloskundige afdeling Hoogeveen en Stadskanaal
Omdat de afdelingen verloskunde van de ziekenhuizen in Hoogeveen en Stadskanaal niet langer open zijn, is het drukker geworden in Groningen, Assen en Emmen. In de regio van Stadskanaal is dit ook merkbaar, hier is het aantal thuisbevallingen in de afgelopen anderhalf jaar toegenomen. In het Wilhelminaziekenhuis in Assen opent in juni een nieuw kind-ouder-centrum. Doorverwijzen is dan volgens zorgmanager Ada Spronk als het goed is niet meer nodig.
Door: Nationale Zorggids