Hoewel mannen zich na een miskraam als eerste op hun vrouw richten, hebben zij in de periode daaarna ook behoefte aan praten over wat er gebeurd is. Miriam van Kreij van Miskraambegeleiding Nederland ziet bij haar begeleiding dat mannen vaak dan pas beseffen dat zij zelf ook een moeilijke tijd na de miskraam hebben doorgemaakt. Dit meldt NRC.
Kreij begeleidt ouders, geeft nascholing aan verloskundigen en leidt coaches op die mensen bijstaan na een miskraam. In Nederland krijgt bijna één op de vier vrouwen een miskraam. Dat mannen zich als eerste op hun vrouw richten, vindt Van Kreij logisch: "Iémand in huis moet overeind blijven, zeker als de miskraam aan de gang is." Dat neemt echter niet weg dat ook mannen na de miskraam van hun partner hulp nodig kunnen hebben. Volgens Van Kreij is het belangrijk dat mannen ook stilstaan bij hun eigen gevoel en daarover praten Van Kreij geeft aan dat mannen net als vrouwen een sterke kinderwens kunnen hebben: "En als dat niet doorgaat, valt hun dat soms zwaar. Vooral als ze zich zorgen maken over of het ooit wél lukt."
Miskraam kan gevoel van falen oproepen bij mannen
Na een miskraam kunnen mannen het gevoel hebben dat ze hebben gefaald en in hun mannelijkheid zijn aangetast. Van Kreij merkt dat mannen het moeilijk vinden om daarover te praten: "Als je erover begint, laat je blijken dat je graag een kind wilt. Dat wil niet iedereen delen. Maar afwachten tot het juiste moment heeft geen zin. Dat komt nooit.” Zij zou mannen willen adviseren om er met vrienden en collega's over te praten en te vertellen dat de miskraam veel indruk heeft gemaakt: "Erken voor jezelf hoe het voor jou is. Ga je gevoel niet bagatelliseren.”
Emoties na miskraam delen
Dat er ook mannen zijn die hun ervaringen wél delen, blijkt uit het verhaal van Marijn Mennes uit Bussum. Hij liet op Instagram weten wat hij met zijn vrouw had doorgemaakt en richtte 'NotYetDads' op, een online platform voor mannen die worstelen of hebben geworsteld met vader worden. Hij krijgt regelmatig positieve reacties op zijn verhalen. Zijn doel is om "andere mannen te laten zien dat het oké is om verdriet te hebben van een miskraam en daarover te praten.”
Door: Nationale Zorggids