Logo_jeroen_bosch_ziekenhuis_logo

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch kunnen een aantal geselecteerde vrouwen gebruik maken van telemonitoring om thuis de hartfilmpjes van hun ongeboren baby te maken. Het gaat om vrouwen met een risicovolle zwangerschap, die anders soms weken in het ziekenhuis moeten liggen om de zwangerschap in de gaten te houden. De optie voor telemonitoring is vooral handig voor vrouwen die thuis al een kind hebben, omdat zij zo minder veel van huis zijn. Dit meldt Brabants Dagblad. 

Wanneer de vliezen van de vrouw vroegtijdig breken of wanneer er sprake is van een groeivertraging of weinig beweging, kan besloten worden om dagelijks hartfilmpjes te maken om de gezondheid van de baby in de gaten te houden. Een opname is het ziekenhuis is daar vaak voor nodig maar door de telemonitoring komt daar verandering in. De vrouw krijg een mobiel CTG-apparaat mee, waarmee zij iedere dag een hartfilmpje van de baby maakt. Dit wordt doorgestuurd naar de behandelende gynaecoloog, die de film beoordeelt. Ook moet de vrouw iedere week op de polikliniek verschijnen als extra controle.

Minder zorgkosten

Voor de vrouw is deze manier van monitoring een stuk aangenamer, omdat het vanuit huis kan. Er is geen opname in het ziekenhuis, geen medische omgeving en ook minder zorgkosten. Wel moet de vrouw thuis bedrust aanhouden als dat is opgelegd door de arts. Bovendien hebben vrouwen de mogelijkheid om van telemonitoring af te zien als ze liever worden opgenomen in het ziekenhuis en daar de reguliere procedure volgen.

75 vrouwen per jaar

In meerdere ziekenhuizen wordt deze vorm van behandeling aangeboden, waaronder het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Er wordt verwacht dat in dit ziekenhuis ieder jaar zo’n 75 vrouwen gebruik zullen maken van telemonitoring. Ook in andere specialismes wordt in Nederland telemonitoring ingezet, zodat de patiënt minder vaak naar het ziekenhuis hoeft te komen. Patiënten met hartklachten en COPD kunnen op vergelijkbare wijze behandeld worden op afstand.

Door: Nationale Zorggids