Normal_pasgeboren_baby_ziekenhuis_geboorte

Mensen met een bepaald gemuteerd gen hebben 21 procent meer kans op vroegtijdig overlijden, zo blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek naar aanleiding van de geboorte van twee baby’s op wie Chinese wetenschapper He Jiankui de CRISPR-techniek had toegepast. De twee kindjes konden zo zonder verhoogd risico op hiv ter wereld komen. Dit meldt Scientias. 

Onderzoeker Jiankui paste het dna van de twee babymeisjes aan zodat zij minder makkelijk het hiv-virus zouden oppikken. Hun vader heeft het virus en vond het dus belangrijk dat zijn meisjes gezond bleven. De onderzoeker paste het dna aan met de relatief nieuwe CRISPR-methode die veelbelovend is, maar zichzelf nog niet bewezen heeft op het gebied van ethiek en veiligheid. Het terugplaatsen van aangepaste embryo’s is wereldwijd niet toegestaan.

Vroegtijdig overlijden

Bij de mutatie schakelde de wetenschapper het CCR5-eiwit uit, maar uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat dit zeer nadelige gevolgen kan hebben. “Het is een functioneel eiwit waarvan we weten dat het een effect heeft in een organisme. Het is dus waarschijnlijk dat een mutatie die het eiwit vernietigt niet goed voor je is. Anders zouden evolutionaire mechanismen het eiwit lang geleden hebben geëlimineerd”, aldus onderzoeker Rasmus Nielsen. Nader onderzoek laat zien dat mensen bij wie dat gen is gemodificeerd, een verhoogde kans van 21 procent hebben om tussen hun 41ste en 78ste levensjaar te sterven. Volgens de onderzoekers zijn mensen met dit aangepaste gen in principe slechter af. 

Door: Nationale Zorggids