Normal_bevalling

Een baby in een stuitligging kan op natuurlijk wijze geboren worden bij gebruik van het medicijn fenoterol. Dit medicijn verslapt de baarmoeder, waardoor het draaien van de baby stukken gemakkelijker wordt. Het aantal keizersnedes is met 20 procent gedaald bij stuitliggingen die op deze manier zijn gedraaid, zegt gynaecoloog Joost Velzel. Dit meldt RTL Nieuws. 

Ongeveer 4 procent van de baby’s ligt rond de 36ste week van de zwangerschap in een stuitligging; dus met zijn billetjes naar beneden. Vaak komt een kindje dat zo ligt via een keizersnede naar buiten. Artsen vragen moeders of ze willen dat de baby gedraaid wordt zodat een natuurlijke bevalling mogelijk is. Soms worden hier geen medicijnen gebruikt en als dat wel zo is, is het meestal geen fenoterol.

Ongeveer 40 procent van de vrouwen die toestemt met het draaien van de stuitligging krijgt fenoterol. Soms krijgt een vrouw helemaal geen medicatie, in andere gevallen is het een ander medicijn dat eigenlijk niet werkt. Fenoterol zou veel vaker gebruikt moeten worden, vindt Velzel. Wel kan de vrouw erdoor hartkloppingen krijgen. “Maar die bijwerkingen duren kort. Slechts 10 minuten. Het is de moeite waard als je het afzet tegen de werking”, aldus de gynaecoloog. 

Door: Redactie Nationale Zorggids