Adolescenten en ouders hebben een positieve houding en intentie tegenover de vaccinatie tegen meningokokkenziekte. Dat is één van de conclusies uit het rapport ‘Het Rijksvaccinatieprogramma in Nederland. Surveillance en ontwikkelingen in 2017-2018’. Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid nam dinsdag het eerste exemplaar in ontvangst. Dit meldt RIVM.
In het rapport, dat jaarlijks in het najaar verschijnt, staan surveillancedata en wetenschappelijke ontwikkelingen van infectieziekten. Het gaat om ziekten waartegen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) kinderen en jongeren inent en ziekten die daarbuiten vallen maar waarvoor wel een vaccin beschikbaar is, zoals waterpokken en gordelroos.
In 2017 kregen ongeveer 760.000 kinderen van 0 tot 19 jaar samen 2.140.000 vaccinaties uit het RVP. Onder ouders die hun kinderen laten vaccineren is de houding en het vertrouwen in vaccinaties nog steeds hoog. Ziektes uit het RVP komen in 2017 weinig voor door de hoge vaccinatiegraad in de afgelopen decennia. Er kwamen 46 meldingen over de bof binnen, 46 over Hib-ziekten, negen over meningokokken type C, vier over difterie, één over tetanus en nul over rodehond of polio.
Bijwerkingencentrum Lareb ontving vorig jaar 1.383 meldingen van mogelijke bijwerkingen van vaccins. In 2016 waren dit er nog 1.483. Het aantal meldingen van mazelen was laag, maar hoger dan in voorgaande twee jaren. De kinkhoest bleef echter veel voorkomen; 4.912 keer. Drie mensen, waarvan één baby en twee ouderen, overleden hieraan.
Opvallend is de aanhoudende stijgen van het aantal ziektegevallen door meningokokken type W. In 2017 kwamen er tachtig meldingen over binnen en dit jaar tot en met augustus kwamen er 78 meldingen binnen.
Door: Redactie Nationale Zorggids