IVF Spain mag volgens de Reclame Code Commissie (RCC) in Nederland reclame blijven maken voor vruchtbaarheidsbehandelingen met anonieme donoren in Spanje. In Nederland is het sinds 2004 verboden om kinderen via ivf te verwekken van anonieme sperma- en eiceldonoren. Het VN-Verdrag stelt dat kinderen het recht hebben om te achterhalen waar zij vandaan komen. De Spaanse kliniek brengt hun diensten onder de aandacht via tv-spotjes op de Nederlandse televisie. Dit meldt Telegraaf.
Naast de televisiespotjes worden ook bijeenkomsten georganiseerd waar Nederlandse stellen met vruchtbaarheidsproblemen informatie kregen. Stichting Donorkind heeft haar achterban opgeroepen een klacht in te dienen tegen de reclamespotjes. Deze oordeelt echter dat de ivf-kliniek door mag blijven gaan met reclame maken voor de diensten in Spanje. Dit zou komen omdat de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting reclame-uitingen voor de procedure in het buitenland niet expliciet verbiedt.
Stichting Donorkind noemt de uitspraak “teleurstellend” omdat kinderen die via IVF Spain geboren worden, geen enkele kans hebben om hun biologische ouders te achterhalen. Dat is volgens het VN-verdrag wel het recht van een kind. Door in Nederland reclame te maken voor een procedure die hier niet is toegestaan maar wel in Spanje, wordt de wet omzeild. Minister De Jonge van Volksgezondheid heeft aangegeven de beslissing van RCC af te wachten. Ook wordt de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting geëvalueerd.
Tekort aan donoren
In Nederland is een tekort aan donoren van zowel sperma als eicellen. Donoren zijn verplicht kun gegevens te laten registreren maar in Spanje hoeft dat niet. Stellen met een kinderwens moeten in Nederland vaak lang wachten, waardoor zij op zoek gaan naar mogelijkheden in het buitenland.
Door: Redactie Nationale Zorggids