De rechter in Amsterdam heeft het verzoek van de verloskundigen om de bouw van twee geboortecentra bij het VUmc en AMC toe te staan, afgewezen. Hoewel de rechter het gedrag van het AMC verwijtbaar noemt, zag deze niet dat de afspraken die de partijen hebben gemaakt ook tot afdwingbare verplichtingen heeft geleid. De verloskundigen tekenen beroep aan tegen de uitspraak van de rechter, omdat ze in de weergave van feiten en in de interpretatie van de verplichtingen over en weer daar goede mogelijkheden zien. Ze starten hiervoor een crowdfundingsactie. Dat meldt EVAA.
In een eerste reactie zegt Joke Klinkert, directeur van het bedrijf van EVAA (Eerstelijns Verloskundigen Amsterdam Amstelland): “De uitspraak van de kortgedingrechter kondigt een in Amsterdam lange koude winter aan voor de zwangere vrouwen in de regio Amsterdam en Amstelland. Al gedurende enige tijd is er een tekort aan bevalplekken in ziekenhuizen in de regio. De komst van twee geboortecentra van de Amsterdamse verloskundigen onder dak van het AMC en VUmc zouden volgens de afspraken nog in 2018 een einde aan de schaarste maken.”
In Amsterdam was het de bedoeling dat de zorg zou worden gerealiseerd door het ziekenhuismonopolie te doorbreken. De geboortezorg in Nederland is namelijk duur en niet klantvriendelijk, vindt EVAA, doordat de (klinisch) verloskundigen niet de kans krijgen zelfstandig verantwoordelijkheid te nemen over wat technologische middelen voor monitoring en medische diagnostiek, en behandeling. Daarom zijn in Amsterdam innovatieve inkoopafspraken gemaakt met de verzekeraar Zilveren Kruis over een heel pakket zorg waarbij voor veelvoorkomende relatief lage risico behandelingen en begeleiding bij een verder een gezonde zwangere zijn uitgewerkt. Maar zoals de zaken nu zijn, komt het niet van de grond.
EVAA vindt dat de ziekenhuizen zich richting de verloskundigen opstellen vanuit een monopoliepositie, zeker nadat het akkoord van de fusie van AMC-VUmc bekend werd, waarbij ook de wijze waarop met de verloskundigen is omgegaan ten aanzien van de huur van de ruimte voor de afgesproken bevalklinieken geen schoonheidsprijs mag krijgen volgens de rechter: “Waar AMC wel een verwijt treft is dat zij EVAA niet tijdig en in voldoende mate op de hoogte heeft gesteld van haar veranderde prioriteiten.”
Het was de bedoeling dat er een geboortecentrum van 700 vierkante meter zou worden gebouwd. Dit stond vastgelegd in een contract met Zilveren Kruis. De ziekenhuizen hebben echter te kennen gegeven te willen doorgaan met integrale zorg en daarmee komen de bevalcentra niet op de eerste plek. Toch wilden ze 300 vierkante meter beschikbaar stellen bij het VUmc, maar EVAA vindt dit veel te weinig.
Door: Redactie Nationale Zorggids