Nog altijd is het gebruik van buitenbedjes populair binnen de kinderopvang. De bedjes waren het idee van een Groningse huisarts in de jaren ‘30 en de leverancier heeft de afgelopen twee jaar een groei van 200 procent gezien. Hoewel niet iedereen een voorstander is van kinderen die in de frisse buitenlucht slapen, zou het voor de gezondheid geen kwaad kunnen. Dat meldt RTL Nieuws.
Niet iedereen is te spreken over deze manier van slapen, maar volgens slaapgeneeskundige Sigrid Pillen kan het geen kwaad. “Zolang het kindje maar warm genoeg blijft”, zegt ze. Ouders en begeleiders moeten er vooral op letten dat de warmte goed gereguleerd is. Buiten slapen vermindert bovendien de kans op infecties, want binnen liggen de kinderen vaak in één ruimte met elkaar. “Daar steken ze elkaar makkelijker aan.” Bovendien slapen kinderen vaak beter in de huisjes dan binnen.
Hoewel het een voornamelijk Gronings fenomeen is, komt er vanuit het hele land steeds meer belangstelling voor de babyhuisjes. Producent Lutje Potje levert aan kinderopvangcentra zelfs duoslapers, waarbij twee huisjes op elkaar gestapeld zijn. Particulieren kunnen een huisje huren om zo hun kind in de buitenlucht te laten slapen. Ook zijn er ouders die zelf aan het timmeren gaan om een eigen variant van het Lutje Potje te maken.
In de babyhuisjes die ook wel Lutje Potjes worden genoemd, kan het kind in een afgeschermde omgeving slapen in de buitenlucht. Het lijkt in de constructie wat op een groot konijnenhok, met aan één zijde een hor die zorgt voor frisse lucht en die kinderen beschermt tegen vallen uit bed. De bedjes staan in de regel bij het raam, zodat de medewerkers altijd zicht hebben op het kind. Baby’s vanaf 12 weken tot peuters van twee jaar kunnen gebruik maken van de bedjes. Zelfs als de temperatuur buiten rond het vriespunt ligt, kun het kind in warme kleding buiten blijven slapen.
Door: Redactie Nationale Zorggids