Zwangere vrouwen die in een gebied wonen waar veel pesticiden op de grond en gewassen worden gespoten, lopen daardoor 9 procent meer kans op geboorteproblemen. Onder andere een laag geboortegewicht en vroeggeboorte zouden te wijten zijn aan de stoffen die de vrouwen binnenkrijgen. Dit meldt NU.nl.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 500.000 kinderen die tussen 1997 en 2011 zijn geboren in de San Joaquin Vallei in Californië. In het gebied vindt intensieve landbouw plaats en vijf procent van de vrouwen die het meest werden blootgesteld aan pesticiden, kreeg te maken met geboorteproblemen. Zij werden tijdens hun zwangerschap blootgesteld aan zo’n 4.200 kilo aan pesticiden, in een straal van 1,6 vierkante kilometer.
Uit de gegevens van de geboren kinderen is op te maken dat dit invloed kan hebben op een aantal geboorteproblemen. Het kan gaan om een laag geboortegewicht of vroeggeboorte. Baby’s hebben daardoor minder kans om voldragen ter wereld te komen. Baby’s die geboren werden in gebieden waar veel pesticiden werden gespoten, waren gemiddeld 13 gram lichter.
Door gebieden in kaart te brengen waar veel pesticiden gespoten worden, kunnen problemen mogelijk voorkomen worden. Volgens de onderzoekers is het verstandig om het gebruik van de giftige stoffen zoveel mogelijk te beperken in de gebieden die dichtbevolkt zijn.
Door: Redactie Nationale Zorggids