Normal_normal_pasgeboren_geboorte_baby

In Nederland komen er jaarlijks zo’n vijf tot zes gezonde pasgeboren baby’s te overlijden na een acute onverwachte postnatale collaps. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ontving een melding van twee verschillende ziekenhuizen waarbij sprake was van een postnatale collaps na huid-op-huidcontact zonder toezichthoudende zorgverlener. De IGZ heeft de Koninklijke Nederalandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) gevraagd om de protocollen omtrent huid-op-huidcontact in de schijnwerpers te zetten. Dat meldt KNOV.

Om herhaling te voorkomen, wil  de inspectie het protocol nogmaals onder de aandacht te brengen. De KNOV benadrukt dat huid-op-huidcontact goed is, want het brengt diverse positieve effecten op gang. Zo ontstaat er een moeder-kindbinding en wordt borstvoeding vergemakkelijkt. Maar, zegt KNOV, huid-op-huidcontact gaat ook gepaard met risico’s, daarom is het van belang dat ouders volledig op de hoogte zijn van wanneer zij contact kunnen hebben met hun pasgeboren kindje.

Vrouwen die voor het eerst een kindje op de wereld zetten hebben een grotere kans op een onverwachte postnatale collaps, vermoedelijk door vermoeidheid of gebrek aan ervaring. Een ander risicofactor is een pasgeboren kindje op de buik bij de moeder te leggen. Het advies luidt om het kindje altijd de ruimte te geven om te ademen. Toezicht bij huid-op-huidcontact is vooral in de eerste uren na de bevalling van groot belang.

Door: Redactie Nationale Zorggids