Normal_baby3534

Door het kijkgedrag van baby’s al vanaf jonge leeftijd in de gaten te houden, kunnen mogelijk de symptomen van autisme vroeger worden gesignaleerd. Dat stelt psycholoog Roy Hessels van de Universiteit Utrecht in zijn proefschrift waar hij volgende week op promoveert. Mensen met autisme maken minder vaak oogcontact en dit zou een voorspeller kunnen zijn van autisme in kinderen. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Uit een test van psycholoog Hessels op volwassenen met autisme bleek dat zij veel minder oogcontact maken, waardoor zij emoties bijvoorbeeld minder goed oppikken. Hij liet de volwassenen naar een beeldscherm kijken waarop het leek alsof er iemand recht tegenover hem of haar zat. Via de software kon Hessels zien dat de volwassenen met autisme of een angststoornis minder vaak naar de ogen op het beeldscherm keken. De man wil dezelfde test nu met baby’s gaan doen.

Autisme wordt nu vaak pas vanaf een jaar of twee bij kinderen gesignaleerd. Het kijkgedrag van baby’s kan een rol spelen om eerder de diagnose te stellen. “Door al op heel jonge leeftijd atypisch kijkgedrag te meten, kunnen we wellicht voorkomen dat de stoornis verder ontwikkelt.” Daarvoor moet echter nog wel meer onderzoek worden gedaan volgens Hessels.

Autisme komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Ongeveer 190.000 Nederlanders hebben een vorm van autisme. De stoornis kenmerkt zich in verminderd contact kunnen maken met anderen, non-verbale communicatie en emoties niet herkennen en het letterlijk nemen van taal. Er zijn verschillende vormen van autisme die onder de noemer autismespectrumstoornis (ASS) vallen, zoals Asperger en PDD-NOS.

Door: Redactie Nationale Zorggids