Normal_sperma23

Kinderen die geboren zijn na de vruchtbaarheidsbehandeling TESE-ICSI blijken niet meer kans op gezondheidsrisico's te hebben dan kinderen die geboren zijn zonder de behandeling. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Aukje Meijerink van het Radboudumc. Dit meldt de Volkskrant.

Bij de TESE-ICSI worden zaadcellen direct uit de zaadbal gehaald. Daarbij waren twijfels over gezondheidsrisico's bij kinderen omdat wordt gewerkt met onrijp zaad. Meijerink volgde de ontwikkelingen van ruim 400 TESE-kinderen die tussen 2008 en 2016 ter wereld kwamen door middel van vragenlijsten en testen op het gebied van gedrag, cognitie, lichamelijke ontwikkeling en motoriek. Hun resultaten werden vergeleken met de gemiddelde ontwikkelingscurve van een kind.
 
Uit de vragenlijsten en de testen bleek dat vijfjarige TESE- kinderen zich nagenoeg hetzelfde ontwikkelden als kinderen die geboren zijn zonder behandeling. Gedragsproblemen kwamen juist minder voor en het IQ lag iets hoger, wat volgens Meijerink waarschijnlijk te maken heeft het het feit dat vrij veel ouders hoogopgeleid waren. De motorische ontwikkeling verliep iets minder dan gemiddeld, maar nog steeds binnen de grenzen van de normale ontwikkeling. 
 
Bij mannen die in aanmerking komen voor de TESE-ICSI-behandeling zitten er geen zaadcellen in het sperma. Via een operatie worden deze direct uit de zaadbal gehaald en geïnjecteerd in de eicel. Omdat er gewerkt wordt met onrijp zaad, was de behandeling in Nederland lange tijd verboden, omdat men geen zicht had op de gezondheidsrisico's. Tussen 2007 en 2014 mocht de behandeling in Nederland alleen in het kader van onderzoek worden uitgevoerd in het Radboudumc en het AMC. De kinderen die in die periode via TESE ter wereld kwamen, hadden niet meer geboorteafwijkingen dan bij andere vruchtbaarheidsbehandelingen gemiddeld voorkomen, concludeerden onderzoekers twee jaar geleden al. 
 
Door: Redactie Nationale Zorggids