Kinderen die vier tot acht weken te vroeg worden geboren, groeien vaak minder goed en hebben daardoor meer kans op ontwikkelingsproblemen. Dat blijkt uit onderzoek van Baukje Dotinga van het UMCG. “Het was al langer bekend dat er een verband bestaat tussen groei en ontwikkeling bij kinderen die meer dan acht weken te vroeg worden geboren, de vroeg prematuren”, zegt Dotinga. “Deze studie toont aan dat die samenhang tussen groei en ontwikkeling ook bestaat bij de matig prematuren.” Dat meldt het UMCG.
In Nederland wordt zo’n 8 procent van de kinderen te vroeg geboren van wie 7 procent matig te vroeg. Bij een deel van deze kinderen is sprake van ontwikkelingsproblemen. De studie van Dotinga toont aan dat deze ontwikkelingsproblemen samenhangen met een minder goede groei.
“Kinderen die matig te vroeg geboren zijn, scoren lager op het gebied van intelligentie, aandacht en motoriek dan op-tijd geboren kinderen”, zegt Dotinga. “We hebben ontdekt dat deze achterstand gerelateerd is aan groei. Kinderen tussen de 1 en 4 jaar die een lager gewicht hebben, scoren minder goed op intelligentie. Echter, teveel gewichtstoename tussen het 4e en het 7e jaar leidt weer tot slechtere scores op het gebied van motoriek, aandacht en IQ. En een te geringe schedelgroei tijdens het eerste levensjaar hangt samen met problemen op het gebied van aandacht en motoriek.”
Dat matig te vroeg geboren kinderen slechter groeien, hangt waarschijnlijk samen met de voeding. Dotinga: “De boodschap van dit onderzoek aan consultatiebureaus en kinderartsen is dan ook om alert te zijn op tegenvallende groei. Krijgt het kind genoeg voedingsstoffen binnen? Wat kan er verbeterd worden? In een vervolgonderzoek wil ik kijken naar de relatie tussen voeding, de vroege groei en de vroege ontwikkeling bij vroeg prematuur geboren kinderen van 0 tot en met 3 maanden.”
Het onderzoek van Dotinga maakt deel uit van de Pinkeltje-studie. Deze studie, uitgevoerd op een groot aantal consultatiebureaus in Nederland, is gericht op het volgen van de groei, ontwikkeling en gezondheid van met name de matig prematuur geboren kinderen.
Door: Redactie Nationale Zorggids