Nieuwe moeders die knoflook eten kunnen een knoflookgeur achterlaten in hun moedermelk.Dit komt door de zuivere stof allymethylsulfide, dat zich sterk maakt tijdens het geven van borstvoeding. Onderzoekers aan de universiteit van Neurenberg testten diverse sterke geuren. Ze kwamen erachter dat ook capsules met eucalyptus een aroma achterlaten in borstmelk. Visolie en bepaalde theeën daarentegen niet. Dat meldt NU.nl.
De Duitse voedselwetenschappers kunnen niet vaststellen of deze knoflooksporen ook invloed hebben op de baby die de melk drinkt. Er is nog veel onderzoek te doen op het gebied van borstvoeding. “We weten nog steeds heel weinig over de invloed van het eetpatroon van moeders op hun borstvoedende kinderen later in het leven”, zegt onderzoeker en professor Andrea Büttner.
Dit specifieke onderzoek is gericht op geur, echter zijn er meer aspecten van borstvoeding die bekeken moeten worden om zo een volledig oordeel te kunnen vellen wat de effecten van borstvoeding op de gezondheid en ontwikkeling van een jong kind zijn. Of een geur invloed heeft op de voedselvoorkeuren van het kind en of zij later bijvoorbeeld knoflook lekker vinden, willen de wetenschappers ook verder onderzoeken
Door: Redactie Nationale Zorggids
We weten al heel erg lang dat bepaalde geuren van het voedsel van de moeder doordringen in haar melk. We weten ook al lang dat veel kinderen juist een voorkeur hebben voor knoflookmelk. Kinderen leren de smaken van het gezinsvoedsel al kennen voor ze geboren zijn, want al die geuren (en mogelijk smaken!) komen ook in het vruchtwater.