Normal_copyright_stockfreeimages_zwangerschap_zwanger_controle

Verloskundigen en gynaecologen kunnen het niet eens worden wie er verantwoordelijk is bij begeleiding van de zwangere voor en tijdens de bevalling. De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) wil dat verloskundigen de risicoselectie alleen doen, maar de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) pleit voor gedeelde verantwoordelijkheid. Vandaag roept minister Schippers van Volksgezondheid beide partijen tot de orde. Dat meldt de Volkskrant.

De KNOV wees onlangs een plan af waaraan het twee jaar lang samen met de NVOG had gewerkt. Niet kort daarna stapte de KNOV uit het College Perinatale Zorg (CPZ) omdat de voorzitter van het college enkele omstreden uitspraken deed over de verloskundigen. De risicoselectie is nu de verantwoordelijkheid van de verloskundigen en dat willen zij graag zo houden. Ze vrezen dat gezamenlijke risicoselectie leidt tot medicalisering van de zwangerschap. Volgens de CPZ-voorzitter is deze verantwoordelijkheid juist hetgeen wat er niet goed is gegaan de afgelopen twintig jaar.

“Je moet gewoon laagdrempelig samenwerken en naar elkaar kunnen verwijzen. Er zijn verloskundigen die vinden dat ze zo autonomie verliezen. Maar de enige die autonomie moet hebben, is de patiënt zelf”, zegt voorzitter Guid Oei van de NVOG. Diverse partijen menen dat er ook financiële beweegredenen zijn om de begeleiding van een zwangere vrouw bij één partij te houden. De verloskundige én gynaecoloog krijgen bijvoorbeeld betaald als een vrouw tijdens de bevalling naar het ziekenhuis moet.

Volgens hoogleraar Koos van der Velden van de Radboud Universiteit Nijmegen ziet dat de strijd met name tussen de beroepsgroepen plaatsvindt, op de werkvloer is er weinig van te merken. Zolang de verenigingen strijden om iets met financieel gewin, komen ze er niet uit, denkt de hoogleraar. Om samenwerking af te dwingen wil minister Schippers een integraal tarief introduceren. Maar Van der Velden vindt de werkwijze van de minister gevaarlijk: “Zij wil dit op haar naam hebben staan. Maar ze moet oppassen: als je één bedrag voor geboortezorg geeft zonder dat de rollen goed georganiseerd zijn, wordt dit gevecht achter de deur uitgevochten. Dat is niet goed voor moeder en kind.”

©Nationale Zorggids