Steeds meer homo's en lesbiennes kiezen voor co-ouderschap. Dit meldt RTL Nieuws. Co-ouderschap is het samen opvoeden van kind(eren) door beide ouders, die niet samenwonen. Of die geen relatie hebben. Steeds meer homo's en lesbiennes besluiten namelijk om een kindje te krijgen met iemand waar ze geen relatie mee hebben. Vervolgens delen de ouders samen het ouderschap.
NZG
Steeds meer homo's en lesbiennes co-ouders
-Dit meldt de stichting voor roze ouderschap Meer Dan Gewenst. Uit hun cijfers blijkt dat het co-ouderschap aan populariteit wint onder roze paren en singles. De stichting brengt homo's en lesbiennes met een kinderwens met elkaar in contact. Dit doen zij door middel van speeddates en informatieavonden. "Een paar jaar geleden hadden wij over een heel jaar tijd misschien 120 bezoekers bij informatiemiddagen, dat aantal zit nu op 700", aldus bestuurslid Sara Coster. Inmiddels zijn al zeker 3 baby's geboren uit deze co-ouderschappen. Wanneer personen na een speeddatesessies besluiten dat ze een klik met elkaar hebben, volgt een heel lang proces voordat uiteindelijk de baby er is, zo vertelt Coster.
Er zijn daarbij uiteenlopende combinaties mogelijk, zo stelt Hanneke Felten van kenniscentrum Movisie. “Combinaties van bijvoorbeeld een homo en twee lesbische vrouwen, of een single (vaak hetero) vrouw met een homokoppel of single homoman, lijken steeds vaker voor te komen."
Co-ouderschap met meer dan twee ouders, kent echter veel haken en ogen. In Nederland mag een baby namelijk, juridisch gezien, maar twee ouders hebben. Een staatscommissie doet momenteel onderzoek naar de vraag of een kind ook meerdere juridische ouders kan hebben. In 2016 komen zij met een advies.
© Nationale Zorggids