Subsidies voor kinderopvang stimuleren een hoger geboortecijfer. Dit concludeert Tilburg University. Fiscale kortingen om de arbeidsparticipatie van moeders te verhogen, zijn dan ook op de langere termijn kostenefficiënter voor de overheid dan het geven van subsidies op kinderopvang. Dit meldt Tilburg University.
Met het doel beter inzicht te krijgen in de manier waarop huishoudens (economische) beslissingen nemen, analyseerde Jan Kabátek van Tilburg University miljoenen gegevens van Nederlandse huishoudens tussen 2001 en 2009. Op grond daarvan ontwierp hij verschillende modellen voor de beslissing van moeders met jonge kinderen om al dan niet te gaan werken.
Hieruit blijkt dat het geven van subsidies een positief effect heeft op het kindertal. Wanneer kinderopvang goedkoper wordt, besloten meer paren om nog meer kinderen te krijgen. Subsidies, zo concludeert Kabátek, stimuleren de arbeidsparticipatie net als de fiscale prikkels, maar uiteindelijk zijn ze duurder voor de overheid omdat ze ook leiden tot een hoger geboortecijfer. Dit betekent dat de overheid door het steeds groter wordende aantal kinderen, voor steeds meer kinderen subsidie moet betalen. De kosten daarvan lopen uiteindelijk uit de hand, aldus Kabátek.
Volgens de gegevens van Kabátek werken met name op korte termijn subsidies en fiscale prikkels min of meer even goed. Fiscale kortingen zijn op de lange termijn echter kostenefficiënter.
© Nationale Zorggids