Ruim drie kwart van de vaders die recht heeft op ouderschapsverlof nam dit niet op in 2013. Bij moeders is dit bijna de helft. Toch namen zowel vaders als moeders vaker ouderschapsverlof op dan tien jaar geleden. Dat meldt CBS.
Na de geboorte van een kind heeft de partner van de moeder recht op drie dagen onbetaald ouderschapsverlof. Sinds 2009 is de periode om ouderschapsverlof op te nemen voor werkende ouders verdubbeld naar 26 weken. Sindsdien is het ook mogelijk om het verlof meer te spreiden of in gedeelten op te nemen, waardoor vooral vaders meer ouderschapsverlof hebben opgenomen. Ouders kunnen tot hun kind acht jaar is ouderschapsverlof opnemen. Voorwaarde is wel dat een ouder minstens een jaar als werknemer in dienst moet zijn.
Bij mannen verandert de arbeidsduur nauwelijks na de geboorte van het eerste kind. Ze blijven veelal even veel werken of gaan zelfs meer uren werken. Van de vrouwen bleef 58 procent in 2013 na de geboorte van hun eerste kind even veel uren werken. Jonge vrouwen werken, voordat ze kinderen krijgen, al vaker in deeltijd. Een klein deel zou meer willen werken en een nog kleiner deel minder, als het goed te regelen zou zijn. Verreweg de meeste vrouwen die parttime werken willen echter niet meer uren werken.
Afgelopen jaar telde Nederland ruim 2,1 miljoen vaders in de leeftijd van 15 tot 75 jaar. Bijna 1,5 miljoen (70 procent) van hen hadden een baan als werknemer. In 2014 telde Nederland 423 duizend vaders die als zelfstandige werkzaam waren. Van de 2,4 miljoen moeders is 63 procent werknemer. 255 duizend moeders waren als zelfstandige aan de slag. 79 duizend vaders waren vorig jaar werkloos en 128 duizend moeders.
© Nationale Zorggids