Normal_513069008_4f723f75bf_z

Vaders maken in toenemende mate aanspraak op vaderschapsverlof bij de geboorte van hun kind. Uit onderzoek blijkt echter dat wanneer een collega of broer van de man in kwestie ouderschapsverlof op heeft genomen, de kans dat de kersverse vader het verlof opneemt groter wordt. Er is sprake van een sneeuwbaleffect. Dit meldt het NRC. 

Tot deze conclusie komt professor economie Gordon Dahl van de University of California San Diego. Hij bekeek de vaderschapsverlofcijfers van Noorwegen. Noorse vaders hebben recht op een maand ouderschapsverlof. Sinds 1993 kunnen de mannen dit verlof echter niet meer afstaan aan hun vrouw.  Door de nieuwe regel steeg het percentage Noorse vaders dat verlof opnam. Het opvallende is echter dat vaders zich in hun keuze vooral laten beïnvloeden door andere vaders. 
 
Volgens Dahl neemt de kans dat een vader het verlof aanvraagt met 15 procent toe wanneer de vader een broer had die ook vaderschapsverlof had aangevraagd. Dit in vergelijking met vaders zonder broer met ouderschapsverlof. Die kans lag 11 procent hoger wanneer de vader een collega had die het verlof eerder al opgenomen had. Dit effect, zo vond Dahl, was zelfs nog 2,5 keer groter wanneer die collega een leidinggevende is. Volgens Dahl vindt er een sneeuwbaleffect onder vaders op de werkvloer plaats. Als eentje eenmaal vaderschapsverlof heeft aangevraagd, wordt de kans groter dat de volgende het ook doet, wat de kans voor de derde ook weer groter maakt, enzovoort.
 
In Nederland krijgen vaders maar twee dagen betaald verlof. Daarnaast kunnen ze nog drie dag onbetaald verlof hier aan vast plakken. Noorse vader krijgen anno nu 14 weken ouderschapsverlof, betaald. 
 
© Nationale Zorggids