(Novum) - Omwonenden van landbouwpercelen worden te weinig beschermd tegen het landbouwgif dat daar wordt gebruikt. Daarom moeten maatregelen worden genomen om hen beter te beschermen. Ook is meer onderzoek nodig naar de mate waarin omwonenden aan gewasbeschermingsmiddelen worden blootgesteld, schrijft de Gezondheidsraad in een woensdag uitgebracht advies aan staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) en staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA).
Uit buitenlands onderzoek komt volgens de raad naar voren dat omwonenden gezondheidsrisico's kunnen lopen. Dat onderzoek is volgens de raad echter op een te kleine schaal gedaan om er vergaande conclusies uit te kunnen trekken. Wel zou het aanleiding geven voor verder onderzoek.
In Nederland is alleen onderzoek gedaan naar de effecten van landbouwgif op boeren. Daaruit blijkt dat het aandoeningen aan het zenuwstelsel en kinderleukemie bij hun nageslacht kan veroorzaken.
Omwonenden van landbouwpercelen melden geregeld last te hebben van misselijkheid of een geïrriteerde huid, ogen of luchtwegen. Vooral in de bollenteelt en fruitteelt wordt veel met gif gespoten.
De Gezondheidsraad adviseert te onderzoeken in hoeverre omwonenden worden blootgesteld aan landbouwgif. Vooral de effecten op 'vrouwen in de vruchtbare leeftijd' en jonge kinderen zouden onder de loep moeten worden genomen.
Vanwege de onzekerheid over het gevaar van het gif zouden alvast maatregelen moeten worden genomen. Bij de toelating van nieuwe gewasbeschermingsmiddelen zou apart moeten worden meegewogen wat de risico's voor omwonenden zijn. Ook zou de kennis van boeren kunnen worden verbeterd en zou meer moeten worden gecontroleerd op naleving van de regels. Boeren leven de regels volgens de raad niet altijd na. Ook zouden boeren omwonenden kunnen laten weten wanneer zij welke middelen gebruiken. Verder zouden gemeenten beter kunnen reageren op vragen en klachten van burgers.