Baby’s waarvan de moeder tijdens de zwangerschap honger leed, hebben later een verhoogd risico op ‘welvaartsziekten’. Fins onderzoek heeft aangetoond dat zij óók slechter tegen hongersnood kunnen. Dit weerlegt de gangbare theorie, dat baby's beter tegen honger kunnen als ze tijdens de zwangerschap weinig voeding krijgen. Dat meldt Wetenschap24.
Als een zwangere vrouw honger lijdt heeft dat nadelige gevolgen voor de baby in haar buik. Uit onderzoek naar onder meer Nederlanders die verwekt zijn tijdens de hongerwinter blijkt dat dit soort kinderen later een verhoogde kans hebben op schizofrenie, overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Ze krijgen vooral last van ‘welvaartsziekten’.
Voor het Finse onderzoek bestudeerden biologen de bevolkingsregisters van het Finse platteland uit de negentiende eeuw. In deze periode heerste er een grote hongersnood door mislukte oogsten. De onderzoekers wilden weten of mensen die verwekt waren in een mager oogstjaar beter tegen de honger konden dan mensen die als ongeboren baby volop voedsel hadden. Dat blijkt niet het geval. Mensen die waren verwekt en geboren in een mager jaar hadden juist een duidelijk hogere kans om tijdens de grote hongersnood te overlijden.
Het idee dat het lichaam van honger lijdende baby’s zich aanpast om beter bestand te zijn tegen honger in de toekomst lijkt hiermee verworpen.
© Nationale Zorggids
Ik heb een vraag over artikel Ondervoeding tijdens zwangerschap maakt baby's niet beter bestand tegen honger - 06 augustus '13 :Hebben jullie een abstract/ uitreksel van het onderzoeksinstituut? Mocht dit niet voorhanden zijn dan zou ik al geholpen zijn met de oorspronkelijke bron (onderzoekers, datum publicatie, plaats e.d.)