Aantal jongeren in gesloten jeugdzorg blijft stabiel, afbouw verloopt langzaam

De capaciteit en het gebruik van JeugdzorgPlus (gesloten jeugdhulp) blijven ook in 2024 opvallend stabiel, volgens de laatste Monitor JeugdzorgPlus van de Jeugdautoriteit met peildatum 30 juni 2024. Ondanks het streven om gesloten jeugdzorg in 2030 volledig af te bouwen, is het aantal plaatsen in deze instellingen sinds begin 2023 nauwelijks afgenomen. Dit meldt Jeugdautoriteit.

Op 30 juni 2024 waren er in totaal 564 plekken beschikbaar in gesloten jeugdhulpinstellingen. Dit betekent een daling van slechts 0,9 procent ten opzichte van drie maanden eerder. Het aantal jongeren dat gebruikmaakt van JeugdzorgPlus daalde eveneens licht, met 1,1 procent, naar 462. Deze minimale daling bevestigt dat de afbouw langzamer verloopt dan verwacht. Kees van Nieuwamerongen, directeur van de Jeugdautoriteit, ziet dit als een bevestiging van de trends van de afgelopen jaren, waarbij het aantal plaatsen en de bezetting nauwelijks afneemt.

Financiële druk door lage bezetting

Op dit moment is de bezettingsgraad in JeugdzorgPlus 82 procent, terwijl een percentage van 90 procent nodig is voor een kostendekkende exploitatie. Door deze lagere bezetting staan veel instellingen financieel onder druk, wat ook de continuïteit van de zorg kan raken.

Hybride voorzieningen

De Jeugdautoriteit volgt niet alleen de capaciteit in JeugdzorgPlus, maar bekijkt sinds kort ook alternatieve vormen van jeugdhulp. 24-uursbegeleiding werd op 30 juni 69 keer ingezet, een toename van ruim 30 procent vergeleken met maart. Daarnaast zijn er steeds meer hybride voorzieningen, die jongeren met en zonder machtiging voor gesloten zorg kunnen opvangen. Het aantal van deze hybride plekken steeg recent met 8,7 procent naar 100.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky