Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.
Maandag: genoeg coronavaccins voor vaccinatiecampagne 2022 en deel 2023
Nederland koopt nog ruim 6 miljoen doses Moderna-vaccin voor 2022. Samen met de al aangekochte Pfizer-vaccins, heeft Nederland daarmee genoeg voor de vaccinatiecampagne in 2022 en een deel van 2023.
Moderna en Pfizer hebben een hoge werkzaamheid en beschermen goed tegen de nu bekende virusvarianten. Ze zijn waarschijnlijk relatief snel aan te passen aan nieuwe virusvarianten. Daarom zijn deze vaccins aangewezen om klaar te liggen voor de nog te ontwerpen vaccinatiestrategie voor de komende jaren.
Dinsdag: ‘Coronavaccinatie beschikbaar stellen voor alle tieners’
De Gezondheidsraad adviseerde dinsdag om het coronavaccin van Pfizer beschikbaar te stellen voor alle 12- tot en met 17-jairgen die er gebruik van willen maken. Het kan ze directe en indirecte gezondheidswinst opleveren. Welke directe en indirecte winsten dat zijn, lees je hier.
Woensdag: veel positief geteste mensen zijn in Spanje en Portugal geweest
Opnieuw hebben honderden mensen het coronavirus mee teruggenomen van hun zomervakantie, meldde het RIVM woensdag. Zeker 400 mensen die in de afgelopen week positief zijn getest, waren in de twee weken ervoor in het buitenland. De kans is groot dat ze het virus daar hebben opgelopen. Het aantal besmettingen uit onder meer Spanje en Portugal, vind je hier.
Donderdag: ‘Groot deel van de 320.000 uitgestelde operaties moet worden ingehaald’
Sinds maart 2020 tot en met mei 2021 hebben naar schatting 320.000 minder operaties plaatsgevonden dan normaal. Dat is 22 procent van het aantal operaties dat normaal in een jaar plaatsvindt. Niet al deze operaties moeten worden ingehaald. In sommige gevallen hebben patiënten een andere behandeling ondergaan, of is de noodzaak tot opereren komen te vervallen. Echter, een groot deel van de 320.000 operaties zal wel moeten worden ingehaald, zegt de NZa.
Vrijdag: aangifte van GGD tegen complotdenkers die medewerkers bedreigen
Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland heeft aangifte gedaan bij de politie omdat medewerkers van de organisatie worden bedreigd door complotdenkers. Leden van de Telegram-groep De Bataafse Republiek delen de namen van vaccineerders met elkaar, met oproepen als "ruim deze moordenaars van de straat", "jagen maar" en "alles kan kapot".
Door: Nationale Zorggids