In vier jaar tijd gaan onderzoekers van het Erasmus MC onderzoeken wat het antwoord is op de vraag of een bril een lui oog kan voorkomen bij 1-jarigen. De ‘Vroege Bril Studie’ is op 1 april gestart en vindt plaats in samenwerking met zes Centra voor Jeugd en Gezin/consultatiebureaus. Dit meldt Erasmus MC.
Ongeveer 1 op de 30 Nederlandse kinderen heeft een lui oog. Volgens orthopedisten is daar sprake van als de gezichtsscherpte in één van de ogen achterblijft op de andere. Een afwijkende oogsterkte óf scheelzien veroorzaken een lui oog. Vooralsnog is behandelen vanaf 7 jaar het beste.
Afwijkende oogscherpte
Consultatiebureaus (Centra voor Jeugd en Gezin) merken luie ogen vaak als eerste op bij metingen van de gezichtsscherpte op 4-jarige leeftijd. Moet een kind naar de orthopedist, dan krijgt hij een bril of wordt zijn goede oog afgeplakt. Is er sprake van een afwijkende oogsterkte, dan is het beeld op het netvlies niet scherp te krijgen. Wie wazig ziet, kan scherper beeld krijgen met een bril. Veroorzaakt het wazige beeld een lui oog, waarom krijgen dan niet alle kinderen met een afwijkende oogsterkte een bril? Dit zou dan een lui oog moeten voorkomen, stellen oogonderzoekers van het Erasmus MC.
Nut onderzoeken
“Het idee om bij alle kinderen de oogsterkte op 1-jarige leeftijd te meten, is dat je kinderen met een hoge oogsterkte een bril kunt geven, voordat zij een lui oog krijgen. Het is zeker dat sommige gevallen van een lui oog met een vroege bril kunnen worden voorkomen, maar niemand weet hoe veel”, zegt arts-onderzoeker Annelies Bruinenberg. Voordat dit een standaardmeting wordt, vindt zij het zinvol om eerst te onderzoeken of dat nuttig is.
Door: Nationale Zorggids
Ik was een jaar had een bril met kortjes en vijf keer geopereerd ..Niets heeft geholpen. Liks 20% en rechts 80%.