De manier waarop drie mensen zijn overleden bij euthanasie, is volgens de toetsingscommissie niet zorgvuldig geweest. Zo ging het in een geval om een 70-jarige vrouw die levenslang psychisch leed en om euthanasie vroeg nadat ze ook nog haar wervel brak. Ze vroeg bij een arts om euthanasie, maar in plaats van een psychiater inschakelen ging hij meteen op haar verzoek in. In de andere gevallen gaat het om euthanasie bij uitgezaaide longkanker en een andere vorm van uitgezaaide kanker. Dit meldt ANP.
Volgens de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie (RET) ging een arts de fout in bij een vrouw die haar leven lang een psychische stoornis had. Ze dacht overal poep te zien en had een obsessie met schoonmaken. Een gebroken wervel hinderde haar in haar schoonmaak en dat was volgens de vrouw ondraaglijk. Daarom diende ze een maand erna een verzoek in tot euthanasie. De arts die hierover oordeelde, had een onafhankelijk psychiater moeten betrekken bij haar stervenswens, maar verzuimde. Hierdoor was het niet duidelijk of ze een vrijwillig en weloverwogen keuze maakte en of ze echt uitzichtloos leed.
Patiënt alleen achtergelaten
In een ander geval hadden een oudere vraag uitgezaaide longkanker en daarvoor kreeg ze euthanasie. De middelen die door de arts werden toegediend, leidden niet direct tot haar dood. Een extra dosis lag niet nabij, maar in de koelkast van de huisartsenpraktijk. Het duurde vijf minuten om dit op te halen, waarbij de arts de vrouw en haar familie alleen achterliet. Dit is niet toegestaan vanwege het risico op complicaties. Ook had ze weer bij bewustzijn kunnen komen en de negatieve gevolgen van de spierverslappers kunnen ervaren. De tweede toediening leidde wel tot het sterven van de vrouw.
Coma
Bij een man van 80 jaar met uitgezaaide kanker lukt het de arts niet om hem in coma te brengen. Dat is standaard bij euthanasie. Volgens protocol had de arts een stap terug moeten nemen om opnieuw het proces op te starten, maar gaf in plaats daarvan een nieuwe injectie. Ook hier oordeelt de RET dat de patiënt het proces in bewuste toestand had kunnen meemaken.
Het Openbaar Ministerie (OM) zal melding krijgen van de drie oordelen van de toetsingscommissie en mogelijk overgaan op strafrechtelijke vervolging.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky