Het is niet ongewoon voor mensen om zich aan het begin van de lente vermoeid, traag en futloos te voelen. Er is is zelfs een term voor bedacht: voorjaarsvermoeidheid. We willen wel dingen doen, maar door gebrek aan energie lukt het gewoonweg niet. Dit heeft er deels mee te maken dat het lichaam zich nog in de winterstand, ofwel ruststand bevindt, en het daarom nog steeds rustig aan wil doen.
Wie kampt met voorjaarsvermoeidheid of lentemoeheid, kan naast de duidelijke vermoeidheid last hebben van lusteloosheid, slechte nachten, pessimistische gedachten en een flink gebrek aan energie of fitheid.
Voorjaarsvermoeidheid kan gezien worden als de tegenhanger van de winterdepressie. De meeste mensen die hier last van hebben, zijn mensen die gevoelig zijn voor iedere andere seizoensgebonden depressie.
Ga naar buiten
Aan het begin van het voorjaar hebben Nederlanders bijna geen vitamine D meer in hun lijf, waardoor spier- en gewrichtspijnen kunnen voorkomen, zegt huisarts Edwin de Vaal tegen NU.nl. Hij adviseert mensen dan ook om naar buiten te aan. Om nieuwe vitamine D aan te maken en weer energie te krijgen. Wie moet werken, kan ook dicht bij een raam gaan zitten om zo wat zonnestralen op te pikken.
Gezond eten, bewegen en supplementen slikken
Door er langzaamaan meer op uit te gaan, voldoende verse groenten en fruit te eten en alcohol en tabak te laten liggen, kan de vermoeidheid worden tegengegaan. Ook helpt het om meer water te drinken, meer te bewegen en regelmatig buiten te zijn. Supplementen met ijzer en magnesium kunnen ook helpen.
“Daarnaast kun je ook extra vitamine D-rijk voedsel eten, bijvoorbeeld vette vis. Op de site van het Voedingscentrum vind je nog veel meer bronnen van vitamine D. Tenslotte kun je overwegen om vanaf november vitamine D-supplementen te slikken, totdat de jas buiten weer uit kan. Maar zoek vooral het licht op”, zegt De Vaal.
Door: Nationale Zorggids