NIJMEGEN - Jaarlijks krijgt zes procent van de Nederlandse bevolking te maken met een depressie. Uit promotieonderzoek van Jennifer Fee Arnold aan het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen blijkt dat ook na genezing de hersenen minder goed in staat zijn positieve informatie te onthouden.
Hersenen van mensen die geleden hadden aan een depressie bleken wel beter in staat te zijn om negatieve informatie te onthouden. De onderzoekster adviseert daarom positiviteitstraining om de kans op terugval te verkleinen.
“Voormalig depressieven moeten meer moeite doen om positieve informatie goed op te nemen. Daardoor komen ze in een vicieuze cirkel terecht", aldus Fee Arnold. Dat mensen in een goede stemming beter in staat zijn om positieve informatie te onthouden, en vice versa in een slechte stemming, staat binnen de wetenschap bekend als 'stemmingscongruentie'.
Om het bewuste en onbewuste emotionele woordgeheugen te testen, deed Arnold gedragsonderzoek en hersenonderzoek. "Bij voormalig depressieve patiënten is het fronto-limbische circuit meer actief tijdens het leren van positieve emotionele informatie dan bij mensen die geen depressie hebben gehad. Door deze verhoogde activiteit hebben zij mogelijk meer moeite om positieve informatie te onthouden dan gezonde deelnemers", aldus de promovenda.
© Nationale Zorggids / Arend Jan Wonink