Van 7 tot en met 12 oktober staat Nederland in het teken van de Week van de Toegankelijkheid. Het thema dit jaar is ‘Een toegankelijke werkplek’. Een toegankelijke werkplek is cruciaal voor een diverse en inclusieve werkomgeving, wat het werkplezier vergroot. Met activiteiten zoals workshops, rondleidingen, webinars en prijsuitreikingen wordt door het hele land aandacht gevraagd voor fysieke, digitale en sociale toegankelijkheid op het werk. Dit meldt Ieder(in).
In Nederland leven ruim 2 miljoen mensen met een beperking of chronische ziekte, die baat hebben bij toegankelijke werkplekken. Kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken. Denk aan een drempelloze ingang, trapmarkeringen, akoestische panelen in de kantine of een stilteruimte voor prikkelgevoelige collega’s. Het creëren van een werkplek die aangepast is aan de verschillende behoeften van werknemers draagt bij aan een inclusieve samenleving.
Activiteiten door het hele land
Tijdens de Week van de Toegankelijkheid worden er tal van activiteiten georganiseerd om bewustzijn te creëren over het belang van toegankelijkheid. Organisaties en bedrijven openen hun deuren om te laten zien hoe zij toegankelijkheid bevorderen. Een overzicht van deze activiteiten, zowel nationaal als lokaal, is te vinden op de website van de Week van de Toegankelijkheid.
Op maandagochtend 7 oktober start de week met een online evenement, georganiseerd door Ieder(in) in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid en diverse andere partners. Later die week, op woensdag, wordt de meest toegankelijke gemeente van Nederland bekendgemaakt.
Online actie #ToegankelijkeWerkplek
Tijdens de Week delen mensen online hun ervaringen en ideeën over toegankelijke werkplekken via de hashtag #ToegankelijkeWerkplek. Op sociale media zijn goede voorbeelden van toegankelijke werkplekken te vinden, en worden activiteiten en successen gedeeld.
Toegankelijkheid op de werkvloer is essentieel voor deelname aan de maatschappij en draagt bij aan een aangenamer leven voor iedereen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky