Campagne ‘Hondicap’ tegen weigering van mensen met hulphond

Met de campagne ‘Hondicap’ van het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF Geleidehonden) vraagt op droogkomische wijze aandacht voor het weigeren van hulphonden in openbare ruimten, ondanks dat dit wettelijk verboden is. Ongeveer 20 procent van de mensen met een hulphond is weleens bij de deur geweigerd. De boodschap van de campagne is dat winkeliers mensen in een rolstoel nooit vragen om hieruit te stappen, waarom zou een assistentiehond dan bij de ingang moeten blijven? Dit meldt KNGF Geleidehonden. 

Sinds 2016 moeten alle organisaties in openbare ruimtes hulphonden toestaan, omdat een hulphond gelijk staat aan andere hulpmiddelen voor mensen met een beperking. Maar nog altijd staan winkels, restaurants, cafés en medische voorzieningen het mensen niet toe om hun hulphond mee naar binnen te nemen. Ze vrezen voor een onhygiënische situatie, overlast of weten simpelweg niet dat zij de hond niet mogen weigeren.

Noodzakelijk en erkend hulpmiddel

“Elke weigering is er een teveel. Mensen die gebruikmaken van een assistentiehond moeten overal ruim welkom zijn en mogen rekenen op inclusiviteit. Met deze voorlichtingscampagne willen we mensen bewust maken dat een hulphond geen gewone hond is, maar noodzakelijk voor iemand met een zichtbare of onzichtbare beperking. De hulphond is een erkend hulpmiddel”, zegt directeur Monique Dolfing van KNGF Geleidehonden.

Petitie

De video die bij de campagne hoort roept mensen op om dit probleem te bestrijden en de petitie tegen hulphondweigering te tekenen op geleidehond.nl/toegang. Met de campagne haakt KNGF Geleidehonden in op de Week van de Toegankelijkheid die op 7 oktober van start gaat.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky