OM seponeert zaken tegen vijf medewerkers van zorgboerderij Aurora Borealis

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de strafzaken tegen vijf medewerkers van zorgboerderij Aurora Borealis in Wedde geseponeerd. Vier anderen moeten komen opdagen voor een hoorzitting. Hun straf wordt niet bepaald door een rechter, maar door een officier van justitie. Wanneer dit gebeurt, is nog niet bekend. Undercover Nederland bracht vorig jaar april de ernstige misstanden bij de Groningse zorgboerderij aan het licht. Dit melden NOS en Hart van Nederland. 

Licht strafbare feiten hoeven niet altijd door de rechtbank beoordeeld te worden. Als vaststaat dat iemand schuldig is, kan het OM zelf over de straf beslissen. Toen de autoriteiten op 19 december ingrepen in Wedde, werkten vier medewerkers nog steeds op de zorgboerderij – zelfs na de uitzending van Alberto Stegeman in april 2023. Zij verdienen volgens het OM wél straffen gezien hun langdurige ernstige misdragingen tegenover de bewoners met een ernstige meervoudige beperking. Zij hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de misstanden en deden nooit iets om deze tegen te gaan.

Klokkenluider

Vier van de vijf medewerkers die vrijuit gaan, worden wel beschuldigd van mishandeling maar het OM vindt hun aandeel dusdanig klein was dat strafrechtelijke vervolging niet nodig. De vijfde werknemer stelde Alberto Stegeman en de politie op de hoogte van belangrijke informatie over de misstanden. Zij is vrijgepleit omdat ze een grote rol speelde in het beëindigen van de situatie in Wedde.

Hoofdverdachten in juni voor de rechter

Op 10 en 12 juni 2024 staan de twee hoofdverdachten, Michel K. en Paul W., voor de rechter. Het OM beschuldigt het bewust mishandelen van de tien bewoners van Aurora Borealis. Ze pestten, vernederden, mishandelden ze en voerden zelfs lijfstraffen uit. K. liet bewoners die hij vervelend vond buiten slapen, zelfs in de winter. Hij sloeg cliënten wanneer ze iets deden wat hem niet aanstond. W. haalde een zadel van een rollator weg, waardoor de client niet kon steunen en hij zijn kruis bezeerde aan de scherpe stang.

"Als je hem gewoon een klap op zijn bek geeft, dan weet hij waar de grens ligt. Gewoon een klap om zijn oren als hij niet luistert. Gewoon een vuile luier op zijn hoofd duwen. Hij scheet steeds in zijn broek, dat heb ik hem toen afgeleerd”, aldus K. over een client met spasmen die niet kon praten. Bewoners zijn zelfs gewaterboard: een marteltechniek waarbij slachtoffers vastgebonden worden en gesimuleerd verdrinken door middel van een constante waterstroom op het gezicht.

Lees ook: Undercover brengt mishandelingen op zorgboerderij Aurora Borealis aan het licht

Lees ook: Eindelijk confrontatie in tweede deel Undercover over Groningse zorgboerderij

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky