Het aantal leerlingen dat niet past in het reguliere onderwijs en naar een speciale school gaat, neemt helaas toe. De Algemene Onderwijsbond stelt nu dat allereerst de basis op orde moet, omdat leerkrachten door de tekorten en de hoge werkdruk vooral in de overlevingsstand staan. Van groot belang voor een goede basis is onder andere een groen en gezond klaslokaal. Door lokalen om te toveren tot binnenbossen verbetert de sfeer en kunnen leerlingen zich beter concentreren. Ook voor leerkrachten is het fijner werken in een prettig binnenklimaat. Dat meldt ANP Expert Support.
Om die reden is IVN Natuureducatie druk bezig om basisscholen niet alleen te helpen om hun pleinen te vergroenen, maar ook de klaslokalen zelf. Inmiddels hebben we al meer dan 140 scholen van kamerplanten voorzien en de reacties zijn heel positief. Een klaslokaal dat er huiselijk uitziet, is voor kinderen een veel prettigere omgeving. Zij brengen maar liefst veertig procent van de tijd die ze wakker zijn door in het klaslokaal. Dan is het belangrijk om rekening te houden met de sfeer en het binnenklimaat. Nu geven veel kinderen aan dat het klaslokaal er saai uitziet. Een scala aan planten maakt een groot verschil.
Groen verlaagt stress
Bovendien blijkt uit allerlei onderzoek dat groen stress verlaagt. In de klas, waar vaak wordt getoetst, is dat dus heel prettig. De plantjes werken ook nog eens geluiddempend, waardoor er minder rumoer is en kinderen zich beter kunnen concentreren.
Rekenen met planten
Door kinderen allemaal hun eigen plant te geven, leren ze hoe ze daarvoor moeten zorgen en gaan ze zich verantwoordelijk voelen. Ze kunnen ze ook stekken voor thuis of bijvoorbeeld voor het verzorgingshuis in de buurt. En de planten kunnen ook weer worden geïntegreerd in de rekenles. Leerlingen kunnen dan bijvoorbeeld meten hoeveel hun plant is gegroeid en hoeveel millimeter dat dan gemiddeld weer is per dag. Kortom: de planten zorgen voor winst op allerlei vlakken. Als je dan kiest voor sterke planten, zoals de sanseveria en de graslelie die bijna niet dood kunnen, dan wordt het eigenlijk altijd een succes.
Door: Nationale Zorggids