In 2015 werd in Nederland de Wet banenafspraak ingevoerd met als doel meer kansen voor mensen met een beperking op de arbeidsmarkt. In de praktijk blijkt dat de Banenafspraak de één helpt, maar de ander juist benadeelt. Ongeveer 800.000 mensen met een beperking kunnen geen aanspraak maken op de wet. Vandaag werd namens Start Foundation, Ieder(in) en een groot aantal maatschappelijke organisaties de notitie ‘Niet (on)beperkt genoeg’ aangeboden en spraken ervaringsdeskundigen met minister Schouten om politieke verandering te realiseren. Dat meldt Ieder(in).
Op 1 januari 2015 werd in Nederland de Wet banenafspraak ingevoerd. Het doel? 125.000 banen voor mensen met een beperking. Veel mensen met een beperking vallen nu tussen het wal en het schip. Werkgevers nemen bij voorkeur mensen aan zonder beperking, en anders mensen met een beperking die binnen de banenafspraak vallen.
De mensen met een beperking die daar net buiten vallen hebben het nakijken. Ieder(in) vraagt al lange tijd aandacht voor dit probleem: De banenafspraak helpt de één maar benadeelt de ander.
Notitie 'Niet (on)beperkt genoeg'
Mensen die hinder ondervinden vanwege een beperking, maar geen aanspraak maken op de banenafspraak, konden sinds februari 2022 hun ervaring delen via het meldpunt “Ik ben niet beperkt genoeg”. Intussen zijn de verhalen gebundeld in een rapport door Start Foundation en is deze vandaag overhandigd aan minister Schouten van Armoedebeleid en Participatie. Minister Schouten ging daarbij in gesprek met ervaringsdeskundigen. Ieder(in) en andere partijen waren daarbij aanwezig.
Wet Banenafspraak functioneert niet en moet worden aangepast
Het rapport van Start Foundation laat zien dat de wet Banenafspraak niet functioneert. De wet sluit mensen met een beperking uit en daardoor wordt de kloof op de arbeidsmarkt vergroot. In plaats van deze wet moet er een simpeler en rechtvaardiger systeem komen, een nieuwe wet en een gelijk speelveld voor iedereen met een beperking.
Door: Nationale Zorggids
Beeld: Ieder(in)