Samen met René van der Heijden van Oorfonds Nederland vraagt Wil Verschoor van patiëntenorganisatie Hoormij NVVS in Trouw aandacht voor mensen die worstelen met een gehooraandoening. ‘Er wordt gelachen: heb ik de grap gemist of lachen ze me uit?’ Dit meldt Ieder(in).
Nederland telt ruim twee miljoen slechthorenden. In het opiniestuk zetten Van der Heijden en Verschoor helder uiteen tegen welke problemen slechthorenden aan lopen in het dagelijks leven, bijvoorbeeld in het arbeidsproces. Slechthorenden hebben gemiddeld 15 procent minder vaak werk dan goedhorenden.
Ook wijzen ze op problemen in het sociale verkeer. Slechthorenden voelen zich vaak minder betrokken bij een gesprek. Het kost veel inspanning om met volle aandacht een gesprek te voeren en vervolgens is er de onzekerheid of alles goed is verstaan. Er wordt gelachen: heb ik de grap gemist of lachen ze me uit?
Oorfonds en Hoormij NVVS: wat kan Nederland doen voor slechthorenden?
Terecht stellen Van der Heijden en Verschoor de vraag: wat kan Nederland doen in de wetenschap dat het VN-verdrag Handicap verplichtingen oplegt voor toegankelijkheid? In hun opiniestuk geven ze zelf enkele suggesties. Maak technologie waarmee slechthorenden beter kunnen functioneren (zoals ringleidingen) in openbare gebouwen verplicht. En beperk in kantoren de ruimtes met veel werkplekken op weinig vierkante meters, de zogenaamde kantoortuinen (ook voor goedhorenden vaak geen prettige werkomgeving).
Het opiniestuk is te lezen in dagblad Trouw.
Door: Nationale Zorggids