Normal_mishandeling_kind_knuffel

Na ruim 2,5 jaar te hebben gewacht, kan de zieke zesjarige Geuko eindelijk naar Amerika om daar een behandeling te ondergaan. De jongen leidt aan Acute Flaccid Myelitis (AFM) en is daardoor verlamd geraakt. Zijn ouders zetten een actie op om hem naar de Verenigde Staten te krijgen voor een behandeling, maar die kost ruim twee ton en wordt niet door de zorgverzekeraar vergoed. Dit meldt RTL Nieuws. 

Al eerder onderging de jongen een langdurig revalidatietraject in Duitsland, wat wel door de zorgverzekeraar werd vergoed. Echter, de intensieve behandeling door artsen die meer weten over AFM, niet. Lange tijd lukte het maar niet om het geld hiervoor op te halen, maar dankzij het televisieprogramma ‘Je Geld of Mijn Leven’ haalden zijn ouders eindelijk genoeg geld binnen. Eind februari is het zover en verblijven vader en zoon acht weken lang in Baltimore.

AFM is een relatief onbekende polio-achtige ziekte die mogelijk wordt veroorzaakt door een specifiek verkoudheidsvirus. Op Europees niveau zijn enkele tientallen patiëntjes met AFM gediagnosticeerd, waarvan vier in Nederland. In de meeste gevallen zullen kinderen die worden getroffen door het EV-D68-virus alleen flink verkouden worden, maar 0,1 procent van de gevallen krijgen AFM. In alle gevallen lijkt het eerst op een gewone verkoudheid, tot na een paar dagen ineens ledematen en het middenrif verlamd raken. Een rolstoel is soms onvermijdelijk. En een kind met AFM heeft vaak ook hulp nodig bij het ademen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids