Als het aan het nieuwe kabinet ligt, wordt de WGA-uitkering voor tijdelijk arbeidsongeschikten in de nabije toekomst verlaagd als ze er niet bij werken. Wie kampt met een psychische aandoening, een fysieke beperking of kanker krijgt na twee jaar ziekte een uitkering. Het idee daarachter is wel dat de uitkeringsgerechtigde op een gegeven moment terugkeert op de arbeidsmarkt. Dat meldt Trouw.
Op dit moment speelt het voormalige salaris, naast de mate van arbeidsongeschiktheid, een rol bij het bepalen van de hoogte van de uitkering voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten (WGA). Het is onder meer de bedoeling dat mensen met een hoger salaris in de toekomst sneller op zoek gaan naar werk met een lager inkomen.
Daarom wordt berekening van de aanvullende uitkering voor mensen in de WGA wordt gecorrigeerd en zijn mensen die voor 80 procent of meer zijn afgekeurd ineens arbeidsgeschikt. Daar is de vakbond FNV niet blij mee.
“Het wordt steeds moeilijker voor mensen die arbeidsongeschikt zijn om een uitkering te krijgen. Nu wordt de toegang tot de WGA weer moeilijker gemaakt. Voor hen die een inkomen als gevolg van arbeidsongeschiktheid krijgen, wordt de uitkering lager. Werknemers zijn steeds slechter verzekerd tegen verlies aan inkomsten door ziekte of een gebrek”, zegt Erica Hemmes, bestuurder bij FNV.
Volgens berekeningen van het UWV is arbeidsgeschikt verklaard worden helemaal niet zo gek, maar het probleem ligt bij het vinden van een baan. Zo’n 27 procent van de mensen die nu voor 80 procent is afgekeurd zou zonder ondersteuning het minimumloon kunnen verdienen. Een andere 15 procent met een zeer lage opleiding zou helemaal zonder de WGA kunnen als zij daarvoor bijgeschoold worden. De cijfers van het UWV laten alleen niet zien hoe moeilijk het is om weer volledig terug te keren op de arbeidsmarkt. Meer dan 50 procent van de arbeidsongeschikten, heeft zijn werkgever verloren toen hij ziek uit dienst ging of werd ziek toen hij werkloos thuis zat. Deze groep mensen zet weinig stappen om van hun uitkering af te komen.
En toch blijkt werk vinden ook moeilijk als er wel actie wordt ondernomen, omdat WGA-uitkeringsgerechtigden niet onder de banenafspraak vallen en omdat werkgevers geen subsidie krijgen voor deze groep.
Door: Redactie Nationale Zorggids