Philadelphia Zorg en de Deense fabrikant van incontinentiematerialen Abena lanceren samen de eerste slimme luier voor dagelijks gebruik. De Abena Nova luier bevat slimme technologie om het vochtniveau nauwkeurig te meten en is een oplossing voor zorgorganisaties en verpleeghuizen, waar bijna de helft van de cliënten last heeft van ongewild urineverlies. De slimme luier verlicht het werk van zorgprofessionals en helpt om de kwaliteit van leven van mensen in verpleeghuizen te verbeteren. Philadelphia is de eerste zorgorganisatie ter wereld die de slimme luier uitgebreid test in de praktijk. Dat meldt Philadelphia.
Incontinentie is een onderschat probleem in Nederland. Volgens onderzoek van de universiteit van Maastricht komt het probleem voor bij 48,2 procent van de bewoners in zorgorganisaties en verpleeghuizen. Ongewild urineverlies heeft zowel fysiek als mentaal een grote impact op het leven van de cliënten. Daarnaast is de zorg voor mensen met incontinentie een zware belasting voor zorgprofessionals. Die moeten nu nog regelmatig handmatig de status van de luier controleren door in de intieme zone van de cliënt te voelen. Ook het grote aantal onnodige (nachtelijke) verschoningen en lekkages zorgen voor extra druk op personeel.
De Abena Nova bevat slimme technologie die continue veranderingen in het vochtniveau van de luier tot op de milliliter nauwkeurig registreert. Aan elke luier is een discreet apparaatje verbonden dat draadloos de zorgprofessionals informeert over de status van de luier in de Abena Nova App. Door de nauwkeurige informatie kunnen zorgmedewerkers de slimme luier gebruiken om de zorg beter te plannen. De tijdsbesparingen die het gebruik van de slimme luier oplevert geeft hen meer tijd voor persoonlijke zorg op maat.
Door het voorkomen van onnodige (nacht)verschoningen, lekkages en handmatige controles van luiers wordt de zorg voor mensen met incontinentie socialer en menselijker. Ook is het minder belastend voor zorgverleners. Dankzij de slimme luier hoeven mensen met incontinentie bovendien minder lang in een volle luier te blijven zitten, waardoor natte kleding, natte bedden en een oncomfortabel gevoel kunnen worden voorkomen en de kans op huidirritatie, wonden en dus doktersbezoek vermindert.
Door: Redactie Nationale Zorggids
Het is geen luier; die is voor kinderen. Kan er niet gesproken worden van incontinentiemateriaal!