Normal_doof_gebarentaal_speciaal_onderwijs

Het wetsvoorstel van de PvdA en ChristenUnie waarmee de Nederlandse gebarentaal als officiële taal erkend moet worden, krijgt nog geen meerderheid van de Tweede Kamer. De twee partijen dienden gisteren samen het wetsvoorstel in, waar onder andere wordt gepleit voor zeggenschap en een gebarentolk tijdens de wekelijke persconferentie van premier Rutte. Dat meldt NOS.

Alleen GroenLinks heeft tot nu toe steun uitgesproken voor het plan. Andere partijen staan open voor het idee, maar hebben hierover wel vragen. Zo vraagt SP-Kamerlid Van Dijk zich af of Nederland niet al voldoende voorzieningen heeft voor doven en slechthorenden. De VVD gaat naar het voorstel van de PvdA en de ChristenUnie (CU) kijken.

Nederland heeft veel voorzieningen voor doven en slechthorenden, daarom is gebarentaal tot nu toe niet wettelijk erkend. De indieners van het voorstel erkennen dit, maar zien graag dat doven meer zeggenschap hebben over hun eigen taal. Mensen die zelf niet doof zijn nemen nu vaak besluiten over het gebruik van gebarentaal. Daar willen de PvdA en CU verandering in brengen.

Het Dovenschap heeft laten weten enthousiast te zijn over het voorstel  van de partijen. Veel informatie van de overheid is vaak nog niet toegankelijk voor doven. Door gebarentaal te erkennen als officiële taal, zijn zij beter in staat mee te doen als volwaardig lid van de samenleving. 

Door: Redactie Nationale Zorggids