Normal_antidepressiva__depressie__medicijnen

Stichting Vilans is bezig met de ontwikkeling van een e-learning psychofarmacagebruik voor medewerkers in de gehandicaptenzorg. De stichting doet dat in opdracht van het Centrum voor Verstandelijke Beperking en Psychiatrie (CVBP) en dient kennis en inzicht te geven in het gebruik van gedragsmedicatie van cliënten. In de e-learning wordt veel aandacht besteed aan rollen, verantwoordelijkheden en communicatie. Dat meldt Kennisplein Gehandicaptensector. 

In de e-learning zijn vier modules beschikbaar met elk een eigen praktijkcasus. Na het doorlopen van de module doet de begeleider enkele praktijkopdrachten om alle geleerde informatie toe te passen. Na afloop vindt reflectie plaats om van elkaar te leren.

Veel mensen met een verstandelijke beperking slikken gedragsmedicatie. De medicatie is niet bedoeld om probleemgedrag aan te pakken, het is slechts een effectief middel bij psychische stoornissen. Het gebruik van psychofarmaca mag niet gezien worden als de oplossing voor probleemgedrag en de onderliggende oorzaken. Voorzichtig omgaan met gedragsmedicatie is belangrijk, mede omdat het vele bijwerkingen heeft. E-learning kan een begeleider helpen om meer kennis te vergaren over het gebruik van medicatie. Zo wordt het onder andere gemakkelijker om bijwerkingen te herkennen en oneigenlijk gebruik van psychofarmaca te signaleren.

Vilans startte dit jaar het landelijke programma 'Het kan beter met minder: bewust gebruik psychofarmaca' met als doel oneigenlijk gebruik van gedragsmedicatie terug te dringen. De e-learning sluit daar goed op aan. Op dit moment zijn de modules als wijze van proef alleen beschikbaar voor deelnemers van het landelijke programma. Na afloop van het programma wordt de e-learning ook beschikbaar voor andere zorgorganisaties. 

©Nationale Zorggids