Normal_pgb

Een 67-jarige Hagenaar is gisteren aangehouden voor fraude met pgb-gelden. De aanhouding is verricht door de directie Opsporing van de Inspectie SZW onder leiding van het Functioneel Parket. De man trad op als zorgverlener voor verschillende pgb-houders. Het zou gaan om een fraudebedrag van vermoedelijk 300.000 euro. Dit meldt de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). 

Het vermoeden is dat de inmiddels overleden vrouw van de verdachte pgb’s verzorgde voor mensen die zorg nodig hadden. De verdachte staat op vele formulieren als zorgverlener genoemd, maar heeft deze zorg nooit geleverd. Tevens gaf de verdachte andere zorgverleners instructies over manieren om te frauderen met de aangevraagde pgb’s.

Tijdens het onderzoek is gebleken dat deze zorgverleners daadwerkelijk zijn uitbetaald, maar zij hebben geen zorg geleverd. De verdachte had vermoedelijk de beschikking over de bankrekeningen van deze zorgverleners en daarmee ook over het daarop uitbetaalde geld. Het onderzoek startte naar aanleiding van een melding van een pgb-houder bij de politie.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een team dat speciaal is opgericht om fraude met zorggelden aan te pakken. Dit team is onderdeel van de directie Opsporing van de Inspectie SZW en wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid. Sinds 1 januari 2013 voert dit team onderzoeken uit naar pgb-fraude. In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid is de opsporing in het zorgdomein geïntensiveerd. De directie Opsporing van de Inspectie SZW voert nu onderzoeken uit naar fraude in het gehele zorgdomein.

Een pgb is een geldbedrag waarmee iemand die zorg, begeleiding of hulp behoeft, deze kan inkopen. Met een pgb koopt een zorgbehoevende zelfstandig de noodzakelijke zorg in. Het geld is alleen bedoeld voor zorg en mag niet worden uitgegeven aan andere zaken. Fraude met pgb ondermijnt de verzorgingsstaat.

© Nationale Zorggids