Door de pgb-chaos laat de samenleving haar weerbaarheid zien. Op talloze plaatsen schieten mensen onbetaalde rekeningen voor, waardoor zorgverleners niet in grote problemen komen. Dat blijkt uit een rondgang van Trouw.
Zo prijst Alex Eddy van Roekel, mede-eigenaaar van Zorghuis Deurne, zich gelukkig met een particuliere financier. Zorghuis Deurne levert zorg aan ongeveer vijftig oudere bewoners. De financier belde zelf naar Van Roekel en vervolgens werden afspraken voor de financiering gemaakt. “Bij de bank hoef je niet aan te komen. Hoewel ze in de media anders verkondigen, is het onmogelijk om een krediet te krijgen. Ze vragen zo ongeveer je hele bedrijf als onderpand", zegt Van Roekel. Hij wil de bewoners niet vragen om een bijdrage, want dat zou de verhoudingen niet ten goede komen. "Als je dan mensen terecht moet wijzen, zeggen ze straks nog: 'Waar bemoei je je mee? Ik krijg nog geld van je'."
Ook Elisabeth Buijtelaar heeft het geluk dat er hulp van buitenaf is gekomen. Zij is mede-eigenaar van Haesebroeck, een bemiddelingsbureau voor particuliere thuiszorg. "Een zoon van een van onze thuiszorgklanten maakte vanuit de Verenigde Staten 12.000 euro over, in goed vertrouwen", zegt zij. "Omdat deze zoon de thuiszorgmedewerker al zo lang kende, wilde hij uit principe geen (officieel) contract ondertekenen." Het bemiddelingsbureau kreeg ook van anderen geld voorgeschoten. Volgens Trouw gaat het in totaal om tonnen. De Sociale Verzekeringsbank heeft inmiddels betaald, waardoor Haesebroeck de schulden kan afbetalen.
Sinds 1 januari regelt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de uitbetaling van het pgb waarmee mensen zelf hun zorg regelen en regent het klachten van zorgverleners die niet of te laat hun geld krijgen. De oppositie in de Kamer is erg kritisch over de gang van zaken. Veel partijen vragen zich onder meer af waarom de invoering van het nieuwe systeem niet uitgesteld is. Inmiddels is duidelijk geworden dan eind vorig jaar meerdere keren gewaarschuwd werd dat er problemen zouden komen. Van Rijn zegt echter dat hij geen moment heeft overwogen de nieuwe regels voor het persoonsgebonden budget (pgb) uit te stellen en niet per 1 januari te laten ingaan.
© Nationale Zorggids