Normal_blindenstok_blind_slechtziend
De rood-witte herkenningstok van blinden en slechtzienden met geleidehond wordt regelmatig genegeerd in het verkeer, blijkt uit onderzoek van KNGF Geleidehonden onder geleidehondenbazen. 92% van de respondenten heeft hier last van. Dit leidt tot gevaarlijke en vervelende situaties, zoals fietsers die de visueel gehandicapte op een haar na aanrijden, auto's die zonder pardon voorrang opeisen of verkeersdeelnemers die de blinde of zeer slechtziende baas uitschelden. Dit meldt KNGF Geleidehonden. 
 

7 van de 10 geleidehondenbazen hebbenwekelijks of zelfs dagelijks te maken met het feit dat hun stok genegeerd wordt. KNGF Geleidehonden vindt de uitkomst schrikbarend en roept het Nederlandse publiek dringend op rekening te houden met deze kwetsbare groep in het verkeer. Volgens 87% van de geleidehondenbazen denken verkeersdeelnemers dat de hond het verkeer voor hen inschat bij het oversteken. Dit is een vaak gehoord misverstand. 

Wanneer een blinde of slechtziend persoon wil oversteken, geeft hij of zij dit aan door de witte stok met rode ringen op te steken. Helaas wordt dit te vaak genegeerd of niet opgemerkt door andere verkeersdeelnemers. "Driekwart van de respondenten heeft een vervelende ervaring meegemaakt doordat verkeersdeelnemers geen notie namen van de opgeheven herkenningstok. Ze krijgen commentaar naar de oren geslingerd of de schrik van hun leven doordat ze (bijna) worden aangereden, zelfs bij een zebrapad of stoplicht", vertelt Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden. 16% van de respondenten merkt dat een vervelende verkeerservaring zelfs negatieve invloed heeft op de samenwerking met de hond. Dit kan de mobiliteit van de blinde of zeer slechtziende baas flink beperken, aangezien deze afhankelijk is van zijn hond om zich buitenshuis zelfstandig te kunnen verplaatsen. 
 
© Nationale Zorggids