De aanpak van fraude in de zorg wordt ook de komende jaren ondergebracht bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW). De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De Inspectie SZW was al verantwoordelijk voor de opsporing van fraude met het persoonsgebonden budget. In 2014 is deze verantwoordelijkheid tijdelijk uitgebreid met de opsporing van declaratiefraude. Binnen de Inspectie SZW is in Utrecht een speciale unit opgericht die zich uitsluitend richt op fraude met zorggeld.
Het uitbreiden van de opsporingsfunctie van de Inspectie SZW maakt onderdeel uit van de derde voortgangsrapportage over de aanpak van fouten en fraude in de zorg. Minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn hebben de NZa eind 2013 gevraagd een duiding te geven van de kwetsbaarheden in de AWBZ- en Zvw-zorg en een raming van de omvang van fraude. De NZa heeft aangegeven dat het niet mogelijk is gebleken om een raming voor de omvang van zorgfraude te geven. Wel heeft de NZa onderzoek kunnen doen naar kwetsbaarheden en financiële onregelmatigheden in verschillende zorgsectoren.
De NZa doet in haar rapport acht aanbevelingen om deze onregelmatigheden en kwetsbaarheden weg te nemen. De eerste vier aanbevelingen, zoals verduidelijking van wet- en regelgeving en het maken van duidelijke afspraken tussen aanbieders en verzekeraars, zien op het voorkomen van foute declaraties. De overige aanbevelingen, zoals het verbeteren van controles door zorgverzekeraars, zien op het verbeteren van de controle achteraf.
Het kabinet gaat de aanbevelingen ter hand te nemen. Er wordt hard gewerkt aan het verbeteren van de zorg. Dit brengt ook veel veranderingen met zich mee. De ziekenhuizen hebben hun registratie- en declaratieprocessen moeten wijzigen en in de GGZ is in 2013 de prestatiebekostiging ingevoerd. Bij de invoering van de nieuwe bekostigingssystemen is terugkijkend niet altijd voldoende aandacht geweest voor de impact daarvan op de administratieve processen. Ook de langdurige zorg en de jeugdzorg staan aan de vooravond van grote veranderingen. Dit brengt een flinke complexiteit ten aanzien van de administratieve processen en de financiële verantwoording met zich mee. Voor de medisch specialistische zorg en de GGZ liggen er goede plannen van aanpak om de correctheid van declaraties te verbeteren. Ook in de langdurige zorg is aandacht voor de financiële en administratieve processen. Zo is in de zorg in natura door aanbieders, verzekeraars en de NZa geïnvesteerd in het verbeteren van de individuele declaraties en het toekomstbestendig maken van het PGB.
© Nationale Zorggids