Normal_vumc

Met een subsidie van 1,5 miljoen euro kunnen vijf promovendi vier jaar lang aan de slag bij VUmc MS Centrum Amsterdam. Het doel is om behandelingen te vinden die de progressie van de ziekte multiple sclerose (MS) kunnen stoppen, zodat zowel lichamelijke achteruitgang als problemen met het denkvermogen bij patiënten voorkomen kunnen worden. Het onderzoeksprogramma start begin 2015, dankzij een subsidie van de Stichting MS Research. Dit meldt VUmc.

Professor Bernard Uitdehaag, directeur van VUmc MS Centrum Amsterdam: 'Mensen met MS gaan in de loop van de tijd fysiek steeds verder achteruit, daarnaast kunnen ze problemen krijgen met hun denkvermogen (cognitie). Beide kenmerken van MS hebben grote impact op hun kwaliteit van leven en hun deelname aan de maatschappij. De steeds verdergaande verslechtering van mensen met MS noemen we de progressie van de ziekte. Er zijn nog geen behandelingen die de progressie kunnen stoppen. De afwezigheid van een werkzame therapie komt door een gebrek aan kennis van het onderliggende ziekteproces. We willen juist hier meer over te weten komen.'

In de afgelopen twintig jaar is er veel vooruitgang geboekt in het sneller en beter kunnen diagnosticeren van MS. Twintig jaar geleden was er nog geen enkele behandeling voor MS en nu zijn er medicijnen die een deel van de mensen voor een bepaalde tijd goed kunnen helpen. Bij de meeste mensen met MS lijkt het of de ziekte in aanvallen komt. Zo’n aanval wordt ook wel ‘schub’ genoemd. Bij ongeveer 85 procent van de MS-patiënten begint MS op deze manier, dit is relapsing-remitting MS (RRMS). Deze aanvallen worden veroorzaakt door ontstekingen in het centrale zenuwstelsel. De huidige medicijnen remmen de ontstekingen in het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Ondanks deze medicijnen schrijdt de ziekte gewoon voort en worden de zenuwen afgebroken. De onderzoekers van VUmc MS Centrum Amsterdam willen weten hoe die afbraak van zenuwen gaat, zodat ze weten hoe ze de progressie van MS kunnen stoppen.

© Nationale Zorggids