Een derde van de mensen die op jonge leeftijd een herseninfarct krijgen, ondervindt daar na tien jaar nog steeds gevolgen van of is overleden. Die conclusie trekken onderzoekers van het Radboudumc, zo meldt Nu.nl.
De onderzoekers volgden duizend mensen die als twintiger of dertiger een herseninfarct hebben gehad, over een periode van meerdere jaren. 'Wat we ontdekten, ging helemaal in tegen de heersende gedachte', zegt neuroloog Frank-Erik de Leeuw. 'Die was dat mensen pech hadden met zo'n herseninfarct maar dat hun leven daarna gewoon weer door ging. Maar dat is helemaal niet zo. Dit soort mensen is tot tien keer zo vaak werkloos. Ze hebben problemen in hun gezin omdat ze niet meer goed functioneren. Ze overlijden eerder dan gezonde mensen van hun leeftijd, vaak aan hart- en vaatziekten, infecties en kanker.'
Volgens de onderzoekers moeten jonge mensen, die getroffen worden door een beroerte, veel langer gevolgd en begeleid worden. De Leeuw: 'Het is bijvoorbeeld belangrijk dat ze hun medicijnen goed blijven slikken om ze te beschermen tegen hart- en vaatziekten, waaronder herseninfarcten'. Ook zouden arbo-, verzekerings- en bedrijfsartsen een rol kunnen spelen in de begeleiding van deze groep.
Tien procent van de mensen die een herseninfarct krijgen is jonger dan vijftig jaar. Het grootste deel overleeft dit. De Leeuw schat dat er momenteel 100.000 tot 150.000 mensen in Nederland rondlopen die niet goed functioneren in hun gezin en hun werk, als die er al zijn. 'Die groep krijgt nu geen hulp, maar zou dat wel moeten krijgen', aldus de neuroloog.
© Nationale Zorggids