Logo_venray

Met ingang van 1 januari 2015 worden de gemeenten verantwoordelijk voor een aantal nieuwe taken als gevolg van de decentralisaties in het sociaal domein (AWBZ-Wmo, Jeugdzorg en Participatiewet). Deze taken gaan de gemeenten niet allemaal zelf uitvoeren. Hiervoor worden ondersteuningsproducten en -diensten ingekocht bij zorgaanbieders. De gemeenten in Noord-Limburg zullen dit gezamenlijk oppakken, zo meldt de gemeente Venray.

De gemeenten Venlo, Peel en Maas, Beesel, Gennep, Bergen, Horst aan de Maas en Venray gaan dit jaar gezamenlijk raamcontracten afsluiten met verschillende aanbieders. Dat betekent dat er afspraken worden gemaakt over prijzen en kwaliteitseisen. Het gaat hierbij om dagbesteding, jeugdhulp, opvoedingsondersteuning of re-integratie. Elke gemeente houdt vervolgens zelf de regie over de inzet van deze producten, met ruimte voor maatwerk. Nieuwe producten en nieuwe aanbieders kunnen later nog worden toegevoegd. Hiermee ontstaat er een flexibel systeem en is innovatie mogelijk.

Voor mensen met een hulpvraag wordt er eerst gekeken naar wat zij zelf kunnen, eventueel met behulp van hun sociale omgeving. Daarnaast zijn er tal van algemene voorzieningen waarvan zij gebruik van kunnen maken, of kan er gekozen worden voor hulp of zorg van de gecontracteerde zorgaanbieders.

© Nationale Zorggids