Reumapatiënten blijken extra gevoelig voor het ontwikkelen van andere chronische ziekten. 56 procent van de reumapatiënten krijgt binnen drie jaar te maken met een extra chronische aandoening, zoals COPD, hoge bloeddruk, carpaal tunnelsyndroom of hartfalen. Dat meldt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL).
Reuma is een auto-immuunziekte waarbij er ontstekingen optreden in de gewrichten. In Nederland lijden 48 op de 10.000 patiënten aan reuma. Dat betekent dat in een gemiddelde huisartsenpraktijk van 2.350 patiënten zo’n twaalf patiënten reuma hebben. Op het moment dat de diagnose reuma wordt gesteld, blijkt 70 procent van de patiënten al minimaal één andere chronische aandoening te hebben. Het hebben van meerdere chronische ziekten betekent voor een patiënt vaak meer beperkingen en een mindere kwaliteit van leven.
Patiënten met reuma blijken vooral hart- en vaatziekten, neurologische aandoeningen en COPD te ontwikkelen. De kans dat er een extra chronische ziekte bij komt wordt groter naarmate patiënten ouder zijn. NIVEL-programmaleider Joke Korevaar: 'De snelheid waarmee een extra chronische aandoening zich ontwikkelt en het hoge percentage patiënten bij wie dat gebeurt, onderstreept het belang van preventie in de huisartsenpraktijk. Het uitstellen van extra chronische aandoeningen kan een positief effect hebben op het dagelijks leven van reumapatiënten.'
© Nationale Zorggids