Beduidend minder zorgverzekeraars dan vorig jaar bieden nog onbeperkte vergoeding voor fysiotherapie. Er zijn nog steeds verzekeraars die de behandeling onbeperkt vergoeden zonder dat ze chronisch zieke patiënten uitsluiten maar de polissen zijn er niet goedkoper op geworden. Dat meldt Trouw.
Op verzoek van belangenorganisatie het Reumafonds voerde Verzekeringssite.nl een inventarisatie uit toen de eerste polissen bekend werden gemaakt. De eerste indruk was dat geen enkele zorgverzekeraar nog onbeperkt fysiotherapie zou gaan vergoeden zonder medische selectie toe te passen. Verzekeraars dit dit tot nu toe wel deden, zoals Menzis, Agis en Stad Holland, kondigden aan het aantal fysiotherapiebehandelingen te beperken tot zo'n dertig of veertig behandelingen per jaar. Verzekeraars zoals PNO Zorg en Zilveren Kruis gaan een medische selectie toepassen. Bij deze selectie worden nieuwe klanten geweigerd die in het vorige jaar te veel behandelingen hebben gekregen.
Volgens het Reumafonds telt ons land twee miljoen patiënten met reuma waarvan meer dan de helft gebruik maakt van fysiotherapie. Een groep van zo'n 35.000 reumapatiënten heeft volgens de belangenorganisatie meer dan een behandeling per week nodig. Patiënten uit deze laatste groep kunnen dit jaar nog slechts kiezen uit elf polissen die fysiotherapie onbeperkt vergoeden tegenover 31 polissen vorig jaar. De verzekeraars die dit nog wel doen zijn Aevitae, De Amersfoortse, De Friesland, Delta Loyd, Prolife, de Goudse en Zorg en Zekerheid. De zorgverzekeraars vergoeden alleen behandelingen van fysiotherapeuten die een contract hebben met de verzekeraar.
Volgens Sija de Jong, manager patiëntenbelangen bij het Reumafonds, gebeurt er nu precies waarvoor de belangenorganisatie waarschuwde toen fysiotherapie voor reumapatiënten enkele jaren geleden uit het basispakket werd geschrapt. “Toen zei de minister: 'Daarvoor zijn de aanvullende pakketten.' Maar nu zie je dat het aanbod afneemt terwijl de kosten omhoog vliegen. Straks moeten reumapatiënten terug in de rolstoel omdat ze geen therapie kunnen betalen. Dat is penny wise, pound foolish.”
© Nationale Zorggids