Nieuwe diagnostische techniek voor hersenoperaties bij epilepsie

AMSTERDAM - Ongeveer 100.000 Nederlanders hebben te maken met epilepsie. Een hersenoperatie biedt uitkomst als medicatie niet werkt. Uit onderzoek blijkt dat een nieuwe diagnostische techniek, EEG-fMRI genaamd, kan helpen dergelijke operaties nauwkeuriger te maken. Dit meldt expertisecentrum voor epileptologie Kempenhaeghe.

Epilepsie is een chronische neurologische aandoening waarbij onvoorspelbare epileptische aanvallen voorkomen. Bij hersenoperaties voor het voorkomen van deze aanvallen is het moeilijk te bepalen welk stukje van de hersenen moet werden verwijderd.

Bij jonge kinderen en patiënten met een complexe vorm van epilepsie is de huidige techniek om dit te bepalen wel nauwkeurig, maar vaak invasief en niet zonder risico. In haar onderzoek heeft promovenda Petra van Houdt twee bestaande technieken binnen de epilepsiediagnostiek, EEG en fMRI, gecombineerd. Deze techniek maakt het mogelijk om het epileptisch actieve gebied duidelijker te bepalen.

“In mijn onderzoek is aangetoond dat EEG-fMRI het epileptisch actieve gebied nauwkeurig in kaart kan brengen, ook als het zich over meerdere hersengebieden uitstrekt”, aldus Van Houdt.

Van Houdt promoveert morgen aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten