Uit onderzoek onder ruim 9.219 panelleden van Patiëntenfederatie Nederland blijkt dat 20 procent van de mensen vorig jaar weleens zorg heeft uitgesteld of gemeden vanwege de kosten. Mensen meden het vaakst mondzorg en fysiotherapie, met als gevolg dat ruim de helft van de zorgmijders daarna kampte met pijn of extra klachten en bij nog meer zorgmijders leidde dat tot extra stress of angst. Patiëntenfederatie Nederland noemt de uitkomsten van het onderzoek erg zorgelijk. Dit meldt de Patiëntenfederatie.
Volgens directeur-bestuurder Dianda Veldman laten de uitkomsten zien dat de zorg in Nederland niet toegankelijk is. “Hoe lager het inkomen, hoe vaker zorg gemeden wordt. Dit beïnvloedt de gezondheid en kwaliteit van leven van mensen enorm.” Er zijn verschillende maatregelen nodig om het probleem van zorgmijding aan te pakken. De Patiëntenfederatie pleit voor een verlaging van het eigen risico en heropname van mondzorg en fysiotherapie in het basispakket van de zorgverzekering.
Stapeling van zorgkosten
De stapeling van de zorgkosten zou ook meer aandacht moeten krijgen en heeft een aanpak nodig. Stapeling van zorgkosten zijn kosten die bovenop de eigen betalingen komen, zoals vervoerskosten, parkeerkosten of energiekosten. Deze komen vaker voor bij mensen een chronische ziekte of beperking. Huishoudens die hiermee te maken hebben, mijden de zorg vaker dan huishoudens zonder stapeling van zorgkosten.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky